29.3 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPSD face ochi dulci PD

PSD face ochi dulci PD


PSD adulmecă sânge pe scena politică, după ce a anunţat că va depune o moţiune de cenzură împotriva guvernului Tăriceanu şi a început să-i curteze pe democraţi, cu care vrea să intre la guvernare. Învăţând din lecţia colegilor de la PNL, care s-au prăbuşit în sondaje, pediştii se ţin băţ şi exclud orice colaborare. Deocamdată.

Nici nu au anunţat bine că vor să dea de pământ cu cabinetul Tăriceanu II, că pesediştii au şi pornit la vânătoare de parteneri pentru revenirea la guvernare. Cum PNL iese din discuţie, PSD s-a orientat către PD, partid aflat pe val conform ultimelor sondaje de opinie, căruia a început să-i transmită mesaje de dragoste. Preşedintele pesedist Mircea Geoană a declarat recent că între cele două partide ar putea exista o relaţie corectă, dar cu o condiţie: să fie el numit prim-ministru. Şi asta dintr-un motiv foarte simplu, spune el: este liderul celui mai mare partid, uitând însă să privească sondajele de opinie care plasează PSD pe locul doi, la mare distanţă de PD. Ideile lui Geoană au fost preluate şi de pesediştii din ţară. De exemplu, preşedintele PSD Dolj, Ion Călin, a declarat că partidul său este dispus să negocieze cu orice formaţiune politică, inclusiv cu PD, care vrea majoritate parlamentară transparentă. Mai simplu spus, pesediştii s-au săturat să nege tot timpul susţinerea pe care au acordat-o până acum PNL în parlament şi vor ca partenerii lor să-şi asume acest lucru. „Putem negocia cu orice partid. Dacă va fi să negociem cu PD formarea unui guvern după adoptarea moţiunii de cenzură, o vom face pe baza unui protocol scris. Condiţia este ca primul-ministru să fie de la PSD“, a declarat Călin, care a exclus pe viitor orice relaţie cu PNL. „E mai uşor să negociezi cu PD decât cu PNL, deoarece există puncte comune între socialişti şi populari“, a spus acesta.

 

Toţi fug de PSD

 

Deputatul PD de Dolj, Marian Jean Marinescu, spulberă visurile lui Călin şi spune că între cele două partide nu va exista deocamdată nici o colaborare. „Vom vota moţiunea, pentru că am anunţat că vom vota orice demers împotriva actualului guvern, dar nu vom face nici o colaborare cu PSD. Încă avem teza 100 din programul politic, care interzice colaborarea cu PSD. NU vrem să creăm confuzie în rândul alegătorilor“, a declarat Marinescu. Liderul PD a precizat că democraţii nu ştiu dacă vor veni la guvernare după adoptarea moţiunii sau după alegeri anticipate.

„Rămâne de văzut ce se va întâmpla. Poate sunt alegeri anticipate. Mai întâi trebuie să treacă moţiunea şi, din câte am auzit, nu toţi pesediştii doresc acest lucru“, a mai spus deputatul PD. Nici liberalii nu se gândesc să meargă mai departe cu PSD după adoptarea moţiunii. Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat ieri că PNL nu ia în calcul varianta formării unui guvern cu PSD şi că, dacă moţiunea va fi adoptată, PNL va trece în opoziţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII